Opname en Q&A

Bekijk hieronder de kick-off van het Innovatie Atelier Amsterdam Buiksloterham. Met sprekers wethouder Duurzaamheid Marieke van Doorninck, Frans Verspeek (Gemeente Amsterdam), Siti Boelen (Schoonschip), Philip Gladek (Spectral), Socrates Schouten (TNO) en Jeroen Brouwer (TNO). Gemodereerd door Waldemar Torenstra.

De vragen gesteld tijdens de webinar worden onder de video beantwoord.

 

 

Q&A Kickoff Innovatie Atelier Amsterdam Buiksloterham

Q: Is schoonschip ook een coöperatie geworden?

A: Ja, Schoonschip is een coöperatie geworden. Zie voor meer informatie https://schoonschipamsterdam.org/#het-plan

 

Q: Zitten jullie op Schoonschip nu?!

A: Ja, de kick-off werd gehouden vanuit de inspiratieruimte op Schoonschip

 

Q: Het is nu koud en de zon schijnt sporadisch en geeft weinig energie. Hoe lossen jullie dat op? Ik ben wel benieuwd naar de totale energiebalans. Over het jaar heen gezien. In de zomer heb je natuurlijk veel overschot, in de winter veel vraag. Is de wijk over het jaar heen energieneutraal of ook per dag?

A: Schoonschip heeft als ambitie om over een heel jaar energieneutraal te zijn. Wel is het zo dat de batterijen worden ingezet om de piekbelasting op het net te verlagen en de eigen consumptie van de opgewekte zonnestroom te verhogen.

 

Q: Je hebt een flinke energieopslag nodig om over de seizoenen heen de energievraag te kunnen bedienen.

A: Ja dat klopt. De huidige opslag is daar niet voldoende voor. Maar er is dus balans tussen overschot in de zomer en vraag in de winter.

 

Q: Zijn de andere deelnemers aan Atelier ook proeftuinen en vrijgesteld van de energiewetgeving?

A: Ja, ook gebouw Republica valt onder de experimenteerregeling waardoor ze vrijgesteld zijn van een aantal regels in  de energiewetgeving. Poppies is niet vrijgesteld.

 

Q: Zijn er nog beperkingen in het net die de partners verbindt? Of wordt er juist getracht te voorkomen dat er netuitbreidingen nodig zijn?

A: Door het oorspronkelijke industriële karakter van Amsterdam Noord is het net daar vrij zwaar. Er zijn voorlopig geen netuitbreidingen nodig.

 

Q: Welke regel zit het meest in de weg?

A: Buiten de experimenteerregeling kunnen bewoners geen eigen net hebben.

 

Q: Als de hele wijk op zon PV gaat, dan zal het net vermoedelijk verzwaard moeten worden

A: Dat hangt er van af, maar opslag is dan waarschijnlijk wel belangrijk als hulpmiddel.

 

Q: Waldemar, dat heb je ook bij je telefoon? Elke keer is die binnen een half jaar ingehaald. Dat is ok. Toch?

A: Deze vraag was gerelateerd aan de verbetering van zonnepanelen over de tijd en wat dan het juiste moment is om ze aan te schaffen. Zonnepanelen zijn een forse investering ten opzichte van een telefoon, maar bekijk het eens zo: Als je het klimaat belangrijk vindt en je hebt de middelen om nu zonnepanelen aan te schaffen die je in 7 jaar terugverdient terwijl ze meer dan 20 jaar meegaan. Waarom zou je je dan zorgen maken als de buurman ze over twee jaar aanschaft en ze in zes jaar terugverdient.

 

Q: Daarom zijn we nu ook veel bezig met smart charging en een elektrische voertuigen te gebruiken als batterij.

A: Dat is een interessante ontwikkeling. Dit zit niet in de scope van het project ATELIER, maar we zullen de ontwikkelingen volgen.

 

Q: Niet als je zorgt dat het teveel dat overdag wordt opgewekt in de opslag past en in de avond/nacht gebruikt kan worden. Om bijvoorbeeld de elektrische auto’s op te laden

A: Dat is een interessante ontwikkeling. Dit zit niet in de scope van het project ATELIER, maar we zullen de ontwikkelingen volgen.

 

Q: Hoe zorgen we nu dat de rest van de Amsterdammers en daarna Nederland en verder de wereld over mensen deze techniek gaan accepteren? Hoe gaan we het uitrollen over een wijk met koop- en huurwoningen?

A: Een van de doelstellingen van het ATELIER project is om opgedane lessen en ervaringen te delen in andere delen van de stad, in Nederland en in Europa. Hoe dat eruit gaat zien is op dit moment nog niet bekend, we moeten nog veel dingen leren in dit experiment. De innovatie ateliers zijn met dit doel ingericht, om met een brede groep betrokkenen deze vragen te onderzoeken.

 

Q: Koopman heeft een perfect dak voor heel veel zonnepanelen voor een groot deel van BSH. Iemand hen al eens gepolst?

A: Ja! Naar aanleiding van inhoudelijke discussies over waar extra zonnepanelen kunnen worden geïnstalleerd in het district kwam deze optie naar voren. We zijn in contact met ze.

 

Q: Schoonschip en VanderPek verbinden?

A: Een van de doelstelling van het ATELIER project is om opgedane lessen en ervaringen te delen in andere delen in de stad, in Nederland en in Europa. Dus dit is een interessante gedachte om mee te nemen in het vervolg van het project.

 

Q: TNO: we hebben ook aandacht voor de bewoners.. Een stuk eigenaarschap meegeven? Of draaien we dat om? Amsterdammers: we hebben ook aandacht voor TNO. Een stuk eigenaarschap meegeven?

A: Een interessante gedachte. Goed om hier in één van de innovatie ateliers verder over na te praten.

 

 

Mocht u na de webinar nog andere vragen hebben kunt u ons mailen op atelier.eu@amsterdam.nl